Blue Cycle

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα BlueCycle αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.
Από τη συλλογή και επεξεργασία του υλικού έως την έρευνα, την καινοτομία, τη δημιουργία, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού, η δράση του BlueCycle διακλαδώνεται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Το υλικό που αξιοποιείται προέρχεται από θαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενοι φορείς, από τους σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της Aegean Rebreath και σημεία συλλογής αλιευτικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει η BlueCycle σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, καθώς και από το δίκτυο των συνεργαζόμενων κατασκευαστών/προμηθευτών/καταναλωτών αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το BlueCycle φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη έρευνα γύρω από το ζήτημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, την Γαλάζια και Κυκλική οικονομίας και των νέων τεχνολογιών.
Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το Συμπόσιο «Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies» με ομιλητές σημαντικούς Ευρωπαίους επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμού και τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες για την επικρατούσα ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, καθώς και για τρόπους με τους οποίους ο εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε νέα, χρήσιμα προϊόντα.
Για να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συμποσίου, πατήστε εδώ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τον Μάιο του 2018 διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από τα «δίχτυα-φαντάσματα» και τα πλαστικά απορρίμματα, καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως υλικού για τρισδιάστατη εκτύπωση.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με πολυετή παρουσία στο χώρο της εκπαίδευσης, θα συνεχίσει να διοργανώνει προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για περιβαλλοντικά θέματα και για τις νέες τεχνολογίες.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Second Nature” παρουσιάζει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών στο βυθό της θάλασσας και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του υλικού ως μια νέα πρώτη ύλη με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
Ο φακός ακολουθεί τους The New Raw, το αρχιτεκτονικό δίδυμο Πάνου Σακκά και Φωτεινής Σετάκη, στο ταξίδι τους στο Γαλαξείδι, όπου στήνουν ένα κινητό εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης και δημιουργούν κοχύλια – σύμβολα της θαλάσσιας καθαρότητας – από ένα «δίχτυ-φάντασμα» που ανασύρουν από τον βυθό. Δημιουργός της, η κινηματογραφίστρια Δάφνη Ματζιαράκη, η οποία προτάθηκε για  Όσκαρ το 2017.
Η ταινία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Second Nature στην Αθήνα, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών του Σίδνεϋ, ενώ ήταν στις τελικές υποψηφιότητες για τα Διεθνή Κινηματογραφικά Βραβεία Αειφορίας (Global Sustainability Film Awards), τα οποία διοργανώνονται από το TVE στα BAFTA.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Καινοτόμο σύστημα καθαρισμού διχτυών
Το BlueCycle υποστηρίζει ενεργά τη σύγχρονη έρευνα για τη δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος καθαρισμού των διχτυών από την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Διαγωνισμός Βιομηχανικού Σχεδιασμού Second Nature
Ο πρώτος πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιομηχανικού Σχεδιασμού για νέους Έλληνες σχεδιαστές, βασισμένος στους τρεις άξονες που ορίσαν την πρωτοβουλία Second Nature – τα Θαλάσσια Πλαστικά Απορρίμματα, τη Γαλάζια & Κυκλική Οικονομία και τις Νέες Τεχνολογίες – προκυρήχθηκε το 2018. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, οι προτεινόμενες λύσεις για το πρόβλημα (δημιουργική επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων) και η βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα.

Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα γίνει τον Ιούνιο του 2019. Περισσότερα εδώ

Technological Innovation Grant
Ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση επιχορήγησης με στόχο την υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών που κινούνται γύρω από τους άξονες της πρωτοβουλίας Second Nature -τα Θαλάσσια Πλαστικά Απορρίμματα, τη Γαλάζια & Κυκλική Οικονομία και τις Νέες Τεχνολογίες – και οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν τόσο ρηξικέλευθες ώστε να αλλάξουν τη βιομηχανία. Περισσότερα εδώ

GR